Oppsummering av Fredsuka 2016

fredsukaheader

For første gang siden starten av ISFiT i 1990 og Studentenes Fredspris i 1999, har det i år blitt arrangert en hel fredsuke. I regi av Studentenes Fredspris seksjonen har fredsuka blitt arrangert i tre av Norges mest studentrike byer; Lillehammer, Volda og Trondheim. I år ønsket ISFiT og Studentenes Fredspris å skape flere arrangementer som tok for seg variasjoner av ISFiT-temaet for 2017, nemlig diskriminasjon. Disse arrangementene begynte på mandag 26.09 ved Nansen-skolen i Lillehammer med temaet «Kunstens rolle i konflikt/krig». Her ble tema som kunst og poesi i krig og fred diskutert med hjelp av innledere Jannecke Lønne Christiansen og Arne Hugo Stølan, i tillegg til at det ble kort forklart hva Studentenes Fredspris er og går ut på.

På tirsdag 27.09 var det lunsj-møte på Dragvoll i Trondheim om studierett, her var blant andre Håkon Noren, leder av Studentenes Fredspris, Julie Kristiane Wood, leder av SAIH Trondheim og flere interessante innledere med for å snakke om temaet studierett fra forskjellige perspektiv. Tirsdag kveld ble det også avholdt Pressepub i Volda om medias rolle i konflikter hvor blant andre utenriksjournalist i VG Amund Bakke Foss kom for å dele sine erfaringer. Onsdag 28.09 var det klart for debattmøte i Trondheim i regi av Samfundets debattkomitè med temaet: Kvinner og fred? Invitert til debattmøte denne kvelden var Gry Larsen, generalsekretær for bistandsorganisasjonen CARE Norge og tidligere politisk rådgiver for daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre i 2005, og Marianne Gulli, programrådgiver i FOKUS Forum for women and development.

Torsdag 29.09 var allikevel høydepunktet i Fredsuka da det endelig var klart for offentliggjøringen av Studentenes Fredsprisvinner 2017. Dette var en kveld og en begivenhet som hele Fredspris seksjonen hadde sett fram til i lengre tid, og arrangementet ble avholdt i Storsalen på Studenter Samfundet i Trondheim. Dette var en begivenhetsrik kveld med mye fin underholding, vakre og meningsfulle taler og ikke minst den største begivenheten av alle, nemlig avsløringen av vinneren av Studentenes Fredspris 2017, Hajer Sharief fra Libya.

Fredag var hviledag før den alle første Fredsuka i hele ISFiTs historie ble avsluttet på lørdag 01.10 ved Samfundsmøte om «Norge som krigsnasjon». Alt i alt har det vært en begivenhetsrik og lærerik siste uke for studenter i flere deler av landet, og ikke minst er det ufattelig gøy og få til noe helt nytt som også er utrolig viktig og lyser opp på flere tema som norske studenter kanskje ikke tenker så mye over. Vi har det forferdelig godt her i Norge, og det er kanskje ikke så ofte vi tenker over hvordan studenter i andre deler av verden lever sin hverdag, men ved hjelp av forskjellige arrangementer som ble avholdt i løpet av Fredsuka 2016 blir vi kanskje litt flinkere på akkurat dette!

 

Foto: foto.samfundet.no

Recommended Articles